Frågor och svar

Vanliga frågor och svar kring digital signering och esignering.se.

Är kontrakt med digital signering juridiskt bindande?

Ja, digitala signaturer är lika bindande och giltiga som fysiska sådana. I ett avtal är det den faktiska intentionen som avgör om avtalet är giltigt och juridiskt hållbart, inte i vilket format den ingås i.

Då dokument genom esignering.se signeras med BankID så är de att föredra framför vanliga fysiska signaturer då det ökar spårbarheten och minskar riskerna med förfalskningar.

Läs mer om den underliggande teknologin som esignering.se använder och den juridiska hållbarheten på scrive.com.

Uppfyller esignering.se villkoren för eIDAS?

Ja, esignering.se är en av få aktörer på marknaden som följer villkoren (och i de allra flesta fallen överträffar dem med råge) i eIDAS (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) – EU-direktivet som styr giltigheten av elektroniska signaturer inom EU.

Måste jag registrera ett konto?

Nej! Tanken med vår tjänst är att hålla allt så enkelt som möjligt. Hos oss slipper du krångliga konton och lösenord.

På bara ett par sekunder kan du efter att ha landat på esignering.se kan du skicka ditt första dokument.

Vad kostar tjänsten?

esignering.se har en platt fast och låg avgift på 59kr inkl. moms per dokument.

Läs mer om våra priser här.

Jag önskar fler funktioner. Hur gör jag?

Önskar du större kontroll över hur dina dokument skickas så kan du kontakta oss för att diskutera att utveckla en skräddarsydd lösning för dig och/eller ditt företag. Du kan även läsa mer under "Lösningar och API".

Vilken och hur lagras min data?

Enkelt förklarat lagrar esignering.se endast den mest absolut nödvändiga datan kring våra användare för att tjänsten ska fungera – och detta endast under en mycket kort period. Därefter raderas all data.

Till skillnad från många andra företag tar vi din personliga data på yttersta allvar. Din data lagras inom EU (och då främst Sverige) hos svenska och/eller europeiska företag.

Läs mer under vår datapolicy eller kontakta oss om du har några frågor.

Finns färdiga mallar/flöden man kan använda?

Det är på gång! Inom kort kommer det att finnas färdiga mallar för bl.a. köpeavtal och skuldebrev (lån mellan privatpersoner) som gör det ännu lättare att komma igång.

Vi rekommenderar även juridok.se. Hos Juridok kan man skapa skräddarsydda juridiska dokument för privatpersoner och företag som t.ex. samboavtal, gåvobrev, fullmakter och aktieägaravtal. Dokument och avtal som sedan kan signeras här på esignering.se.

Måste jag ha BankID för att kunna skicka och signera dokument?

För att kunna skicka ett dokument behövs inget BankID, dock krävs BankID som legitimation vid signering. Andra legitimationstyper (så som t.ex. Freja) kan komma att stödjas i framtiden.

Har du inget BankID? Läs mer på bankid.com eller kontakta din bank.

Vilka filtyper kan jag använda som dokument?

Endast PDF:er går att använda som dokument. Om du t.ex. behöver ta en bild på ett kontrakt och skicka detta rekommenderar vi att använda en app som kan spara filer som PDF:er – för de allra flesta användarfallen kan man t.ex. använda Microsoft Word i Windows eller Apple Pages eller Preview i MacOS och välja "Exportera som PDF".

I vilka webbläsare kan man använda esignering.se?

esignering.se stödjer alla moderna webbläsare, både på mobila och stationära enheter – så som Chrome, Safari, FireFox och Edge.

Notera att detta inte inkluderar Internet Explorer.

Jag och mitt företag behöver ett eget flöde för digital signering

Opposable Thumbs AB har mångårig erfarenhet av att bygga skräddarsydda lösningar för att hantera flöden rörande digital signering av dokument.

Bland kunderna återfinns bl.a. Telenor, SPP, Synsam och Ramirent.

Läs mer under Skräddarsydda lösningar.