Frågor och svar

Vanliga frågor och svar kring digital signering och esignering.se.

Är kontrakt med digital signering juridiskt bindande?

Ja, digitala signaturer är lika bindande och giltiga som fysiska sådana. I ett avtal är det den faktiska intentionen som avgör om avtalet är giltigt och juridiskt hållbart, inte i vilket format den ingås i.

Då dokument genom esignering.se signeras med BankID så är de att föredra framför vanliga fysiska signaturer då det ökar spårbarheten och minskar riskerna med förfalskningar.

Läs mer om den underliggande teknologin som esignering.se använder och den juridiska hållbarheten på scrive.com.

Uppfyller esignering.se villkoren för eIDAS?

Ja, esignering.se är en av få aktörer på marknaden som följer villkoren (och i de allra flesta fallen överträffar dem med råge) i eIDAS (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) – EU-direktivet som styr giltigheten av elektroniska signaturer inom EU.

Måste jag registrera ett konto?

Nej! Tanken med vår tjänst är att hålla allt så enkelt som möjligt. Hos oss slipper du krångliga konton, lösenord och att ha koll på bindnings- och uppsägningstider.

På bara ett par sekunder kan du efter att ha landat på esignering.se kan du skicka ditt första dokument utan att binda dig i något abonnemang.

Vad kostar tjänsten?

esignering.se har en platt fast och låg avgift på 59kr inkl. moms per dokument.

Läs mer om våra priser här.

Jag önskar fler funktioner. Hur gör jag?

Önskar du större kontroll över hur dina dokument skickas så kan du kontakta oss för att diskutera att utveckla en skräddarsydd lösning för dig och/eller ditt företag. Du kan även läsa mer under "Lösningar och API".

Vilken och hur lagras min data?

Enkelt förklarat lagrar esignering.se endast den mest absolut nödvändiga datan kring våra användare för att tjänsten ska fungera – och detta endast under en mycket kort period. Därefter raderas all data.

Till skillnad från många andra företag tar vi din personliga data på yttersta allvar. Din data lagras inom EU (och då främst Sverige) hos svenska och/eller europeiska företag.

Läs mer under vår datapolicy eller kontakta oss om du har några frågor.

Finns färdiga mallar/flöden man kan använda?

Ja! Just nu erbjuder vi tre olika mallar (utöver att ladda upp sitt egna dokument); köpeavtal, skuldebrev samt "fritext". Givetvis kostar dessa inget extra.

Vi har även öppnat upp beta-testning av våra AI-genererade avtal, pröva gärna denna toppmoderna funktion!

Läs mer om mallarna och se exempel här.

Måste jag ha BankID för att kunna skicka och signera dokument?

För att kunna skicka ett dokument behövs inget BankID, dock krävs BankID som legitimation vid signering. Andra legitimationstyper (så som t.ex. Freja) kan komma att stödjas i framtiden.

Har du inget BankID? Läs mer på bankid.com eller kontakta din bank.

Vilka filtyper kan jag använda som dokument?

Endast PDF:er går att använda som dokument. Om du t.ex. behöver ta en bild på ett kontrakt och skicka detta rekommenderar vi att använda en app som kan spara filer som PDF:er – för de allra flesta användarfallen kan man t.ex. använda Microsoft Word i Windows eller Apple Pages eller Preview i MacOS och välja "Exportera som PDF".

I vilka webbläsare kan man använda esignering.se?

esignering.se stödjer alla moderna webbläsare, både på mobila och stationära enheter – så som Chrome, Safari, FireFox och Edge.

Notera att detta inte inkluderar Internet Explorer.

Godtar parten "X" eller "Y" digitala signaturer?

Medan digitala signaturer är lika bindande och giltiga som fysiska sådana och de allra flesta godtar dem så bör man alltid först höra efter med övriga parter.

Av erfarenhet vet vi på esignering.se att mer än 99% av alla fall så fungerar digitala signaturer och underskrifter lika väl som fysiska sådana. Dock så har det skett att somliga myndigheter har nekat dem då de saknar system för att verifiera signaturen. Observera att detta särskilt gäller när man står som ensam part, d.v.s. att det är endast är en själv som signerar dokumentet.

Kontrollera därför alltid med den andra parten om de kan hantera digitala signaturer med BankID, särskilt om den endast är en part som signerar.

Jag och mitt företag behöver ett eget flöde för digital signering

Rymdkapsel AB har mångårig erfarenhet av att bygga skräddarsydda lösningar för att hantera flöden rörande digital signering av dokument.

Bland kunderna återfinns bl.a. Telenor, SPP, Synsam och Ramirent.

Läs mer under Skräddarsydda lösningar.

Skicka redan nu

Att skicka ditt första dokument tar bara sekunder och kostar endast 59kr.

Kom igång direkt!